miodziarz.waw.pl

MIÓD MALINOWY
POWRÓT

Miód malinowy 700g

Miód malinowy

Miód malinowy przywodzi na myśl najcieplejsze dni lata. Jest miodem oryginalnym i stosunkowo rzadko spotykanym. Malina kwitnie około 3 tygodnie, a rozpoczyna kwitnienie z końcem maja. To właśnie wtedy pracowite pszczoły zbierają najsłodszy malinowy nektar. Istnieją także odmiany kwitnące w drugiej dekadzie sierpnia, a cykl ten trwa nawet do początków listopada lub do pierwszych przymrozków. Warto zapytać z których odmian jest miód, bo różnice smakowe i zapachowe są jak najbardziej widoczne. Wczesne maliny są większe, słodkie z lekkim odcieniem kwaskowym. Te jesienne są znacznie mniejsze, ale równie jak nie bardziej słodkie od swoich wiosennych kuzynów, a ze względu na chłodniejszą aurę, w której kwitną, nie są „podgryzane” przez robaczki, larwy i inne insekty. Istnieją także maliny dziko rosnące – leśne, których smak przypomina odmiany wczesnowiosenne, ale bez tak wyraźnego posmaku kwaskowego.


BARWA
Miód malinowy charakteryzuje się kolorem złocistym, po skrystalizowaniu jaśnieje, staje się wtedy prawie śnieżnobiały, bardzo szybko krystalizuje.


SMAK i AROMAT
Wonią przypomina zapach kwiatów malin, z lekką nutą cytrynową.


SKŁAD i ZASTOSOWANIE
Najliczniejszą grupę związków w miodzie stanowią węglowodany. W największej ilości monosacharydy: glukoza  (~34%) i fruktoza (~39%). Istotnym czynnikiem wpływającym na smak miodu są kwasy organiczne. W największej ilości występują kwasy: glukonowy, jabłkowy i cytrynowy. Zasadniczą grupą związków decydującą o smaku i aromacie miodu są olejki eteryczne pochodzące z nektaru. Łącznie z miodu wyodrębniono ponad 50 substancji aromatycznych, wśród których znajdują się wyższe alkohole alifatyczne, aldehydy i ketony, a także estry  i związki polifenolowe. Barwa miodu uzależniona jest od obecności różnych barwników. Największe znaczenie maja karotenoidy, głównie β-karoten i ksantofil. Do najważniejszych enzymów, pochodzących głównie ze śliny pszczoły, należy zaliczyć inwertazę, która powoduje rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy, α-amylazę  i β-amylazę, prowadzące do przemiany polisacharydów  do dekstryn, a następnie do cukrów prostych. Ponadto miód zawiera pewne ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt  i inne. W miodzie stwierdzono również występowanie substancji o charakterze hormonalnym. Ważne zadanie spełnia acetylocholina. Miód zawiera także niewielkie ilości witamin: B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę. Wartość kaloryczna 100 g miodu waha się w granicach 320–330 kcal. Dominujący udział cukrów prostych – glukozy i fruktozy, decyduje o właściwościach wzmacniających miodu. Cukry te są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, gdzie w zależności od potrzeb przetwarzane są w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu.


Miód malinowy jest lubiany zwłaszcza przez dzieci i jest im też z innych względów szczególnie dedykowany. Doskonale nadaje się do sporządzania napojów orzeźwiających i słodzenia. Miód malinowym jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Obecnie miód wchodzi w skład diety: sportowców, alpinistów, płetwonurków. Cukry proste biorą też udział w detoksykacji, chroniąc w pewnym stopniu przed działaniem zanieczyszczonego środowiska oraz obniżając toksyczne działanie alkoholu, nikotyny  i innych używek.


WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Antybakteryjne właściwości miodu są wynikiem kompleksowego działania kilku czynników. Jednym z nich jest powstający nadtlenek wodoru. Bakteriostatyczne działanie miodu wywołane jest także jego wysokim ciśnieniem osmotycznym, jak również może być to efekt działania olejków eterycznych i flawonoidów, występujących w miodzie w niewielkich ilościach. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby. Dzieci w wieku 1–4 lat powinny dostawać 7 g (1 łyżeczka) dziennie, dzieci w wieku 5–12 lat powinny spożywać 15–40 g miodu dziennie.

 
Cena brutto: 30 PLN
WAGA BRUTTO (z opakowaniem): 1Kg
Ilość: 6
Ilość sztuk:

 

Tradycje pszczelarskie w mojej rodzinie odziedziczyłem po dziadku, który od lat 50 -siątych XX wieku, prowadził pasiekę w ilości około 100 rodzin. Już wtedy prowadził on gospodarkę wędrowną choć przewóz dużych i ciężkich uli leżaków nie był wcale łatwy.

 

Ten rodzaj gospodarki pasiecznej stosuje się w przypadku braków występowania w najbliższej okolicy miododajnych pożytków roślinnych. Od tamtego czasu w tym sensie niewiele się zmieniło Mazowsze posiada liczne walory krajobrazowe, leśne jednak nie jest i nigdy nie będzie rolniczym zagłębiem.

 

Dlatego chcąc kontynuować pszczelarską pasję z nadzieją na sukces, muszę liczyć się z dość dalekimi wyjazdami. Dzięki temu posiadam w swojej ofercie doskonałe miody gatunkowe. Czasami nawet z terenów odległych o 200km. Aby ugruntować swoją wiedzę ukończyłem państwowe technikum pszczelarskie im. Zofii i Tadeusza Wawrynów (jest to jedyna taka szkoła na świecie). Wiedza zdobyta w szkole a także przekazana podczas dyskusji przez poznanych tam kolegów pszczelarzy, umocniła mnie w chęci samodzielnego , racjonalnego prowadzenia gospodarstwa pasiecznego.

 

Pszczelarstwo - wbrew pozorom - tak jak każda dziedzina podlega nieustannemu rozwojowi. Dlatego często uczestniczę w zjazdach i kongresach branżowych, regularnie czytam literaturę i czasopisma pszczelarskie poszerzając swoja wiedzę. Istotne jest to zarówno pod kątem przeciwdziałania nowym zagrożeniom, które dotykają samych pszczół ale także w zakresie dbania o jakość produktów pszczelich. Aby moi klienci mieli gwarancję iż otrzymują produkt najwyższej jakości.


Pasiekę już w ulach nowej konstrukcji, prowadzę samodzielnie od 2004 roku. Bazuję na konstrukcji ula Langstrotha, którą uważam za dobrą na polskie warunki.

 

Pierwsze ule, rok 2006 :) Początkowo konstruowałem ule z drewna Pasieka na uprawie rzepaku

 

       

I trochę historii....

     

Pasieka znajduje się pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.

 

Kładę szczególny nacisk na jakość oferowanych produktów. Mam świadomość tego że natura daje mi to co najlepsze – moim zadaniem jest jedynie przekazać Państwu jej dary w niezmienionej postaci.

 

Zachęcam do korzystania z dobrodziejstw natury i kupowania moich produktów.

 

Dzięki nim zyskają Państwo coś bezcennego: zdrowie.

 

łączę pozdrowienia,
Marcin Krzemiński

 

 

 

 

Zapraszam do zakupu moich produktów w następujących sklepach (przed zakupem można zadzownić i sprawdzić czy dany miód jest w ofercie, jeśli go nie ma, na pewno pojawi się w krókim czasie ). Zachęcam też właścicieli sklepów spożywczych do kontaktu w celu sprzedaży naszych produktów.

 

WARSZAWA

 

 

"Piekarnia Piwoński" ul. Leopolda Staffa 2 (Bielany)  - pełen asortyment miodów

"Piekarnia Piwoński" Ul. Juliusza Słowackiego 45 Lokal nr. 23 (Żoliborz) - pełen asortyment miodów

"Piekarnia Piwoński" Łomianki ul. Warszawska 95A - pełen asortyment miodów

Sklep Słoneczny ul. Juliusza Słowackiego 21/23 (Żoliborz) tel. 22 833 20 86

Sklep spożywczy ul.Nowoursynowska 156a

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Gospodarstwo Pasieczne "Krzemyk"

Marcin Krzemiński

 

ul.Kościuszki 13, 05-430 Celestynów

tel.: 513 03 06 59 ( jeśli nie odbieram proszę o sms ! na pewno oddzwonię )

 

e-mail.: pasieka.krzemyk@gmail.com

 



Wyświetl większą mapę

 

 

 

Czyli jak lubię odpoczywać po cięzkiej pracy !

 

 

www.deltaro.net

 

Gospodarstwo Pasieczne "Krzemyk"  ul.Kościuszki 13, 05-430 Celestynów  

tel.: 513 03 06 59  

pasieka.krzemyk@gmail.com

Wszystkie materiały na tej stronie,

w tym zdjęcia są chronione prawami autorskimi.

 Powered by: www.cdx.pl